top of page

Hoe kan je het glazen dak van je pergola mosvrij houden en schoon? 5 eenvoudige tips!

Het glazen dak van je pergola is vast de trots van je woning. Een pergola met glazen dak geeft een onevenaarbaar gevoel van ruimte en lichtheid. De transparantie zorgt voor een unieke esthetiek die een elegante en moderne uitstraling geven aan je woonst en tuin. Glas is duurzaam, bestand tegen diverse weersomstandigheden en brengt natuurlijk licht in je woning. Zo’n stijlvolle glazen pergola vraagt bovendien veel minder onderhoud dan andere materialen, zoals massief hout. Een eenvoudige oplossing van water en zeep is voldoende om het glas schoon te houden.

Pergola onderhouden op lange termijn?


Je glazen pergola mosvrij houden op lange termijn kan wel een uitdaging zijn. Gelukkig hebben we vijf eenvoudige tips voor jou!


1) Regelmatig reinigen


Regelmatig het glasraam van je pergola schoonmaken is belangrijk om mosgroei te voorkomen en de duurzaamheid van het materiaal te verhogen. Gelukkig is je pergola zelf schoonmaken erg gemakkelijk. Afwassen met water en zeep is meestal voldoende. Wel is het belangrijk om takjes, bladeren en eventueel andere dingen die op het dak terecht gekomen zijn, vooraf te verwijderen.


2) Omliggende planten snoeien


Overhangende grote struiken of bomen zorgen niet alleen voor meer takjes en blaadjes op je glasraam. Ze werpen ook een schaduw op je glazen pergoladak. Wetende dat mossen het liefst gedijen in een schaduwrijke omgeving, kan je schaduwen op je pergola overkapping dus maar best vermijden.


3) Luchtcirculatie verbeteren


Mosgroei ontstaat ook gemakkelijker bij een slechte luchtcirculatie. Daarom is het belangrijk om rondom je glazen overkapping voor meer luchtverplaatsing te zorgen. De planten rondom snoeien kan al helpen. Zo scherm je de wind niet af van je pergola glas. Regelmatig een fris briesje zal het zeker appreciëren.


4) Pergola frame beschermen


Het frame van je pergola is vatbaar voor mosgroei. Daarom kan het al een groot verschil maken om dit frame te laten behandelen of bij een nieuwe pergola op maat meteen een behandeld frame te laten plaatsen. Dit beschermt het kader van je glazen dak immers tegen het aanhechten van mossen en hardnekkige verontreiniging.


5) Mosdodend middel gebruiken


Merk je ondanks je inspanningen om een mosvrij dak te verkrijgen toch aantasting door mossen en algen? Dan kan een mosdodend middel soelaas brengen. Vandaag de dag zijn er ook al verschillende merken op de markt die rekening houden met de strenge milieuvereisten. Hiermee kan je je glazen dak ontmossen op een veilige manier zonder het te beschadigen.


Eenvoudig schoonmaken glazen dak


Een glazen dak mosvrij maken of je hele pergola mosvrij houden is dus eigenlijk niet zo’n grote uitdaging. Net zoals je je glazen ramen regelmatig reinigt, is het glas van je pergola kuisen een routineklus die je af en toe op je takenlijst zult moeten zetten. En het voordeel is: wanneer je dit regelmatig doet, hoeft het schoonmaken van je glazen dak helemaal niet zo’n zware klus te zijn.


Wil je graag meer informatie over de materialen en mogelijkheden van een pergola van glas? Dan kunnen we je altijd van dienst zijn met extra tips of een vrijblijvende offerte. Contacteer ons!


Comentários


bottom of page